Wordfeud-ordbogen

Her vil vi forklare lidt om, hvilke ord, der er med og hvilke, der ikke er med i Wordfeud. Det kan lyde lidt bagvendt, men vi får ofte spørgsmål om, hvorfor man ikke kan skrive for eksempel “HZ”, “VINTERTØJ”, “RÅBEN” og så videre. Her prøver vi at præcisere kriterierne for, at et ord er gyldigt i Wordfeud. Du kan checke alle ord i søgefeltet “Søg i Ordbogen” øverst og få svar på om de er gyldige i Wordfeud eller ej.

Så hvad har man rent faktisk gjort, da man lavede ordbogen til Wordfeud? Vi starter med Retskrivningsordbogen 2001, som er den seneste revision af ordbogen; næste revision er udkommet i november 2012, men er endnu ikke i en form, så den kan bruges i Wordfeud (forventes i Foråret 2013).

“Retskrivningsordbogen 2001″ indeholder ikke endelserne på ordene, men det gør den tilhørende “Ordliste 2001″.

Fra “Ordlisten” har man herefter fjernet en række ord:

 • Ord, der indeholder specialtegn: bindestreger, punktum, apostroffer, accenter, skråstreger og tal (“A-VÅBEN”, “F.EKS” “A/S”,”KM2″)
 • Ord, der indholder store bogstaver (“Hz”, “kV”, “BZ”, “København”)
 • Ord der indeholder “Q” (“ENQUETE”)
 • Ord der indeholder “W” (“FATWA”)
 • Ord på mere end 15 bogstaver(“FODGÆNGEROVERGANGENE”)
 • Ord på mindre end 2 bogstaver (“Ø”)

Tilbage står vi så med cirka 345.000 ord, som er gyldige i Wordfeud. Alligevel er der mange ord, som benyttes i daglig tale, der ikke findes i ordbogen og dermed i Wordfeud. “BISVÆRM” og “VINTERTØJ” er for eksempel ikke gyldige; mens “BIDRONNING” og “VINTERDÆK” er gyldige, så det er ikke så nemt at finde ud af.

Der er i tusindvis af disse sammensatte ord, hvor man kan komme i tvivl om, hvorvidt de er gyldige. Der er ikke andet at gøre, end at slå ordet op ved hjælp af vores søgefelt. Bemærk, at man ikke kan slå samtlige endelser op på Retskrivningsordbogen; f.eks. kan du ikke finde “YNK”, som er bydemåde af “AT YNKE”. Det er derfor vi har vores eget opslag øverst på siden, hvor du også kan slå samtlige endelser op.

Vær også opmærksom på, at du ikke mere kan slå gyldige ord op i Retskrivningsordbogen fra november 2012 på Dansk Sprognævns hjemmeside, da den udgave der ligger på nettet ikke svarer til den udgave, som Wordfeud benytter. Det er med andre ord kun søgefeltet øverst på siden, der kan give dig svar på, om et givent ord er gyldigt i Wordfeud.

Der findes nogle tilsvarende såkaldte “snydesider” på nettet, men alle dem, vi har checket, kører med en forkert ordbog, så spar dine anstrengelser, tænk selv og brug vores ordbog øverst på siden for at søge specifikke ord, ikke for at snyde.

En anden type ord der volder problemer, er verber, der bliver gjort til navneord; såkaldt “verbaliserede substantiver”, som det hedder med et fint udtryk. “Der var en skrigen og en råben”. Ordformerne “SKRIGEN” og “RÅBEN” er ikke gyldige, og dem er der også mange af.

Så er der bydeformerne. Mange tror der er et eller andet galt, når de ser modstanderen skrive “SKRAML”, “ØJN” eller “BUML”, men selv om disse ord ikke sådan lige optræder i daglig tale eller skriftsprog, så skal de være der, da ethvert udsagnsord skal have en bydeform.

Der er også ejefald/genitiv. Hver gang man har et navneord, så kan man sætte et “S” bagved; også selv om det bliver et ord, man sjældent finder anvendelse for; for eksempel “SMÆKS”.

Forkortelser får vi mange spørgsmål om, men svaret er meget enkelt. Forkortelser, der skrives med små bogstaver og som ikke kræver punktum eller andre specielle tegn, er med; alle andre er ikke. Se eksempler på siden “Forkortelser“.

Endelig er der nogle få fejl i Retskrivningsordbogen. For eksempel er “ØER” og “ÅEN” gyldige ord, mens ordet “ÅER” ikke er. Det skyldes simpelthen en fejl, og der er ikke andet at gøre end at vente på at denne fejl bliver rettet i næste udgave af Retskrivningsordbogen og herefter vente på, at Wordfeud opdaterer deres udgave af ordbogen. Tilsvarende tror vi også, at ordene “TFS” og “PRS” er fejl. Retskrivningsordbogen 2012 er nu kommet, og det ser ud til at de fleste kendte fejl er rettede, men først i Foråret 2013 kommer den “elektroniske” udgave, så vi kan checke det hele igennem.

72 tanker om "Wordfeud-ordbogen"

 1. Hej. Jeg har spørgsmål angående ordeneTF og CL. TF findes ikke i retskrivning 2012 og vil høre om det accepteres fordi det er i den gamle, som jeg ikke kan tjekke? Og hvis CL accepteres må CM, MM og lignende vel også accepteres? Mvh Per

 2. Min modspiller har lagt ordet “baget” – det godkende i wf-ordbogen. Men jeg kan ikke finde betydning – jo, norsk for “baguette”, men det findes tilsyneladende ikke i DDO eller DSO.

  • Så vidt jeg kan finde ud af, så er det en gammel datidsform af “AT BAGE”. Man kan både bruge har “BAGT” og har “BAGET”; selv om de fleste (læs alle) nok vælger “BAGT” i dag.

 3. Kommentar til svaret pr. 23.februar 2013 hvor MJ mener at JAZ er bydeform af “at JAZZE”, men det er i flg. RO 2001 paragraf 30 ukorrekt.
  Det korrekte er JAZZ. “Verber hvortil der svarer et substantiv med dobbelt slutkonsonant, skrives dog også med dobbelt konsonant i imperativ, fx “grill din bøf”og “stress dog af”.
  (Øv også, det kostede mig sejren over Scrabblefunman i en turnering ;) )

  • Det har du ret i, i princippet, men ikke i praksis.

   Ifølge Dansk Sprognævns egne regler, så burde det hedde “AT JAZZE, JAZZ, JEG JAZZER”, men her har de altså IKKE fulgt deres egne regler. “JAZ” ER bydeformen af verbet “JAZZE” i RO 2001, da ordets primærform er verbet “JAZZE”.

   I RO2001 anvendte man et stykke software: en “endelsesgenerator”, som udfra det primære verbum “JAZZE” dannede de sekundære former, som for eksempel imperativ ud fra en række regler.

   Der er ingen tvivl om, at man har en fejl i denne “endelsesgenerator”. Når jeg er ret sikker på dette, så skyldes det, at der kun er to verber der indeholder “ZZ” i RO2001: JAZZE og QUIZZE. Begge er opført med enkeltkonsonant i bydeformen: “JAZ” og “QUIZ”, men det er jo af indlysende årsager kun den ene, der er gyldig i Wordfeud.

 4. Flemming C. @ På min android mobil gør man følgende: Gå til listen med wordfeud friends. Du trykker i ca. 3 sekunder på billedet hos den spiller, du ønsker at fjerne. Der fremkommer et vindue hvor du vælger muligheden “fjern spiller” og vupti, så er du igang med at rydde op på listen :)

 5. Hvorfor kan jeg ikke skrive “slidte”? Flertalsformen af slidt er vel helt almindeligt. Som i et par slidte cowboybukser.

  • Det har jeg ingen god forklaring på; spørg Dansk Sprognævn. “AFSLIDTE”, “BLANKSLIDTE”, “FORSLIDTE”; “LUVSLIDTE” og “UDSLIDTE” virker fint.

 6. Er der nogen der ved, hvordan man fjerner “WF Friends”. Har nogle liggende, som jeg ikke længere spiller med.

  På forhånd tak.

  • På iPhone-udgaven trykker du på “Edit” i nederste højre hjørne på “Friends”-siden og herefter på “-” ud for den, du vil slette og til sidst på “Delete”.

 7. Undrer mig over at ordene MC, CA, MINT og SØVNE ikke godkendes? Ca og MC er da en helt alm forkortelser.

  • Der er 27×27 forkortelser på 2 bogstaver. Wordfeud har valgt at tage et bestemt udvalg af de forkortelser, der er i Retskrivningsordbogen 2001; du kan se de nærmere regler her: http://www.feudmaster.dk/skema/forkortelser-i-wordfeud/. Hvis man tog alle forkortelser med, ville det ødelægge spillet, så det handler om at finde en balance.

   “MINT” er både en grønlig farve og en smag (pebermynte), men er af en eller anden grund ikke med i RO 2001, og derfor heller ikke i Wordfeud; ordet er dog med i den nyeste Retskrivningsordbog 2012, så måske kommer det med i en fremtidig version af Wordfeud. “SØVNE” er ikke med, da det er et ord, der kræver et biord: “I SØVNE”. “TIDE” og andre lignende ord er heller ikke med af samme årsag.

  • Man kan være “ØR”, og man kan være mere “ØR” end andre, og så er man “ØRERE”. Hvis man så yderligere er den, der er mest “ØR”, så er man “ØREST”, som også er et gyldigt ord.

 8. Jeg forstår slet ikke at wf ikke godtager, Ra, (solgul), Yt som “de bukser er yt i år og Afro. Men Khan vil den gerne godtage !!!!!

  • “RA” er et egennavn, og de er ikke gyldige i Wordfeud. “YT” er slang og “AFRO” er en forstavelse. “KHAN” er derimod en titel, og de er gyldige i Wordfeud.

 9. Hvorfor kan man ikke skrive: bal,ny,ride,sy,is,ri,fed,hed,gabe,gode,gade? Mener da at det er ganske normale ord… Den melder fra når man prøver. :-)

  • Det lyder som om du er kommet til at starte et spil med en udenlandsk ordbog; alle ordene virker i hvert fald, hvis du spiller med dansk ordbog.

 10. Det undrer mig, at ordet “embede” ikke godkendes.

  “kryber”, altså nutidsformen af at krybe går heller ikke igennem nåleøjet.

  • “EMBEDE” var af en eller anden mærkelig grund ikke med i Retskrivningsordbogen 2001, som Wordfeud bruger, men det er kommet med i den nye version 2012, så når/hvis Wordfeud skifter til den nye ordbog, så kommer det med.

   Det samme gør sig gældende for “KRYBER”, der også burde virke.

 11. Har fået godkendt ordene: måre, modi og bræm, men kan de være korrekte?.
  Venlig hilsen Inger Kaae

  • Ja, hvis du fik dem godkendt, så er de korrekte :-) .

   MÅRE er flertal af MÅR; selvom formen MÅRER er mere almindeligt.
   MODI er flertal af MODUS
   BRÆM er bydeform af AT BRÆMME, som betyder at danne en bræmme

 12. Ordbogen/søgefeltet respekterer tilsyneladende ikke ord med æ,ø,å længere. Mener, at den har gjort det tidligere.

  • Det er fordi der er ændret et eller andet i din Windows-opsætning omkring karaktersæt. Feltet virker godt nok med ÆØÅ på vore maskiner.

  • Det kan betyde dele, inddele, fordele, fraskille eller fradømme. Det er udgået af Retskrivningsordbogen 2012, men er stadig med i Wordfeud.

  • Jamen det stammer skam også fra tysk “nehmen” og betyder lige som på tysk “at tage”, eller “tages” i denne form.

 13. Hvor kommer lynne fra. Jeg har kun set og hørt om det, da min modstander skrev det.

 14. Min modstander har fået godkendt “gæl”. Hvor kommer det fra, kan ikke finde det i nogen ordbog

 15. Har lige modtaget ordet “mælke” , hvor kommer det fra . Jeg mener kun det kan forekomme som sammensat ord fx mælkemand, mælkekarton etc

  • MÆLK kan også bruges som et verbum (AT MÆLKE), og det betyder at give mælk. En hund kan mælke sine hvalpe. I gamle dage kunne man også både MALKE og MÆLKE køerne, og det betød det samme.

 16. Nu har mure omkring byer eksisteret siden oldtiden, men tilsyneladende ikke ikke i ordbogssammenhæng. Og hvornår har det amerikanske ord jazz mistet et z på dansk?

  • Der må jeg give dig ret. “BYMUR” burde være ok. Desværre er det ikke engang med i den nye Retskrivningsordbog 2012/13. Angående “JAZ”, så er det bydeform af at “JAZZE”.

  • De er simpelthen valgt fra i Retskrivningsordbogen, og det gælder alle verberne. Lygterne “TÆNDTES” virker for eksempel heller ikke.

  • Endnu et tilvalg og et fravalg fra Dansk Sprognævn angående sammensatte navneord. Der er ikke andet at sige til det. Ligesom “VINTERDÆK”, der er med i ordbogen, og “VINTERTØJ”, der ikke er.

  • Det er Dansk Sprognævn, som bestemmer hvilke “sammensatte” navneord, der skal med i ordbogen, og der er en lang række ord, som vi bruger i daglig tale, der ikke er med i “korrekt skriftligt dansk”. De følgende “køle”-ord er godkendte, alle andre er ikke : køleaggregat, køledisk, kølehus, kølemaskine, kølemontør, kølerum, køleskab, køleskib, kølevand og kølevogn.

  • “ZARS” er genitiv af “ZAR”. Eksempel: “En ZARS smykker”. ZAR var betegnelsen for regenten i Rusland indtil 1917.

  • Det har jeg ikke nogen god forklaring på. “EMBEDE” står i Retskrivningsordbogen som et substantiv, så det burde gyldigt i Wordfeud, men du har helt ret i, at det ikke virker. Der er muligvis en fejl i den ordliste, som Wordfeud bruger til programmet. “EMBEDSMAND” og “EMBEDSLÆGE” er gyldige i Wordfeud.

 17. Når så mange ord ikke accepteres er det sært at opleve, at “flam” var blevet accepteret hos min modspiller. Hvad i alverden betyder det på dansk?

  • “FLAM” er bydemåde af “AT FLAMME”, som betyder at sætte ild til. Der er en lang række bydemåder i Retskrivningsordbogen, som man formentlig aldrig kommer til at bruge hverken i skrift eller i tale, men da grammatikken siger, at ethvert udsagnsord skal have en bydemåde, så får vi sådanne ord, som så bliver godkendt i Wordfeud. Du kan finde mange flere eksempler på Dagens Wordfeud ord: http://www.feudmaster.dk/skema/dagens-wordfeud-ord-oversigt/

 18. Der kommer, ifølge Dansk Sprognævn, en ny udgave i 2012, men forvent nu ikke for meget. Der vil formentlig ikke blive rettet mange af de såkaldte “fejl”; der klages over rundt omkring i Wordfeud-sammenhænge. Endelig er der jo ikke nogen garanti for, at Wordfeud skifter til den nye 2012 udgave.

  Mvh FeudMaster.dk

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>