Spørg om ordene i Wordfeud

Her kan du stille spørgsmål omkring, hvad ordene betyder, hvorfor de er med i Wordfeud, og andre spørgsmål, der har handler om ord. Vær opmærksom på, at dine spørgsmål skal godkendes, inden du kan se dem på hjemmesiden. Det er på grund af de mange robotter, der leder nettet igennem efter et sted at sælge interessante medicinprodukter, som gør at også du kan vinde Tour de France, og det er ligesom lidt udenfor denne sides koncept.

Vi svarer rimeligt ofte, men sidder på den anden side heller ikke og venter på dit spørgsmål, så hav lidt tålmodighed.

 

34 tanker om "Spørg om ordene i Wordfeud"

 1. Hej med jer.
  Hvorfor er flertal af Å, altså ÅER, ikke med på ordlisten?
  Vh Else

 2. ‘tide’ er ikke et ord.

  Det vil jo sige at sætningen *det var på tide* altid har været ren volapyk??

  • Du må gerne sige “i tide” og “på tide”, men ordet “tide” er ikke med som et selvstændigt ord i Retskrivningsordbogen, da det kun optræder i sammenhæng med et biord: “på tide”, “i tide” osv. Det er en beslutning fra Dansk Sprognævn.

   • jeg har lige fået ordet ” tidløn ” stukket i hovedet, det har jeg aldrig hørt før, og kan heller ikke gætte, hvad det skulle betyde.

    • Al løn, der afregnes ud fra forbrugt tid, er “TIDLØN” i modsætning til akkordløn, der afregnes efter produktion.

 3. Hva’ pokker er Berap?
  Og hvorfor er øgen (en øg – gammel hest) ikke brugbar?

  Forøvrigt tak for en fed website ;)

  • Tak for rosen.

   “ØG” i betydningen “gammel hest” hedder “ØGET” i bestemt form. “ØG” kan imidlertid også være bydeform af “AT ØGE”, men der har man så valgt at fjerne formen “ØGEN”; ligesom formerne “SKRIGEN” og “RÅBEN” ikke er tilladte i Wordfeud.

   Med hensyn til “BERAP”, så skal man være murer for at have brug for ordet. Det betyder at forsyne en mur med et tyndt udglattet mørtellag. “BERAP” er bydeform af at “BERAPPE”.

  • Den er der mange forklaringer på, og jeg ved ikke hvad for en, der er årsag til, at ordet er gyldigt i Wordfeud. Man kan “VIDE” noget i betydningen “UDVIDE” noget. En “VIDE” er også en “BØDESTRAF” eller en “VEDTÆGT” eller et “BYSTÆVNE”. Alt sammen nogle temmelig gamle anvendelser af ordet, men de overlever til tider i ordbogen, uden at nogen lige kan huske hvorfor.

  • Tøj kan POSE, og hvis man har det sådan at man taler til sit tøj, så kan man godt sige “POS” til sin skjorte. Det er den sædvanlige historie med, at ethvert verbum SKAL have en bydeform, selv om det er ret umuligt at finde en meningsfuld sætning, der bruger bydeformen.

  • Det er nok et af de mange ord, der er udgået i Retskrivningsordbogen 2012, men ordet findes i Retskrivningsordbogen 2001 (udgivet af Dansk Sprognævn :-) ), som Wordfeud anvender, så det er såmænd forklaringen.

   RO 2001 indeholder kun de “rå” ord og ikke endelser på ordene, men Wordfeud anvender “Den danske ordliste 2001″, som dannes ud fra RO med et lille program, der genererer endelserne. Det har som konsekvens, at alle verber også findes i bydeform: “AT BURDE”, “BURD”, selvom ordet ikke giver nogen mening. Det bliver så spændende at se, om deres generator virker bedre, når “Den danske ordliste 2013″ udkommer.

  • Det er

   1. en person, der læsser af og sætter på plads.
   2. en plante, der er færdig med at bære frugt; så er planten afbåret.
   3. det samme som at bære væk.

   Ordet er udgået i Retskrivningsordbogen 2011.

   Gyldige former: afbær, afbære, afbærende, afbærer, afbåren, afbåret, afbårne, afbærere, afbæreren, afbærerens, afbæreres, afbærerne, afbærernes, afbærers

  • I vore dage er det jo mest brugt som en forstavelse til en hel masse ting, men som enkeltord betyder det fra gammel tid: “frossen jordskorpe”; det stavedes (dengang) også “TEL”, “TÆL”, “TELLE”, “TILDE”, “TILLE”; “TJEL”, “TELJE” og “TÆLEN”, afhængig af hvor i landet og hvilken tidsalder, man kom fra , og det har så overlevet som “TELE”. Det ser ud til at være udgået som selvstændigt substantiv i RO 2012, hvor det kun er opført som en forstavelse.

 4. Hvorfor vil den ikke godkende færde? Færd er skrevet af modstander og jeg tilføjer et e. Wordfeud snyd foreslår selv ordet!!

  • Man har valgt at udelade ord, der kræver biord, fra Retskrivningsordbogen. For eksempel “PÅ FÆRDE” og “I TIDE”; hverken “FÆRDE” eller “TIDE” er tilladte i Wordfeud. Det betyder ikke, at det er forkert at sige “I TIDE”, men det er ikke med i “korrekt skriftligt dansk” og derfor heller ikke med i Wordfeud.

   Alle siderne med Snyd til Wordfeud på nettet, benytter en helt forkert ordbog, så du vil finde masser af fejl, hvis du benytter dem. Det eneste sted på nettet, hvor du rent faktisk kan checke et ord med sikkerhed i Wordfeud, er øverst på denne side, da Retskrivningsordbogen nu er gået over til 2012-versionen.

  • Det er flertal af en “MÅR”. Det kan staves både flere “MÅRE” eller flere “MÅRER”. Og det gælder faktisk både i Wordfeud-ordbogen (som jo er baseret på Retskrivningsordbogen 2001) og den nye Retskrivningsordbog 2012.

   • Jeg synes nu, det er pænest at skrive “MÅRER”, men selvfølgelig, hvis man løber ind i kanten af brættet, så er det jo nødvendigt at tage den anden stavemåde med.

 5. Hvorfor er det, ordet ÅER ikke er godkendt? Det er da almindeligt flertal af EN Å? ØER virker fint.

  • Du har helt ret i, at det burde være med, men det er det ikke; det er en fejl i den ordliste, som er lavet ud fra Retskrivningsordbogen 2001, som Wordfeud anvender.

   Jeg har rapporteret fejlen til Dansk Sprognævn, så det bliver nok rettet, når de er klar med den elektroniske udgave af Retskrivningsordbogen 2012 i løbet af foråret 2013.

 6. Et merlespiger benyttes i spejderkredse til at vrikke knuder og tovværk op, der grundet fugt eller emsige ledere er blevet for stramt til, at spejdernes fingre kan klare det. Efter sigende er det mere skånsomt mod tovværket end en skruetrækker.

 7. “MERLE” er et verbum, som ifølge ordbogen normalt staves “MÆRLE”, men “MÆRLE” er ikke med i Retskrivningsordbogen af en eller anden underlig årsag.

  Det betyder blandt andet “at fortøje” og bruges mest i maritime kredse. Det er også herfra “MÆRLESPIGER” stammer, et yndet våben i forbindelse med slagsmål på små ydmyge havneknejper og hyppigt brugt i sørøverfilm, når man har tabt sit sværd. Lusk slog også en gang Mickey Mouse ned med sådan en, i forbindelse med nogle lyssky affærer under ledelse af Sorteper (kilde: Anders And og Co. 1978).

  “MÆRLESPIGER” er ikke gyldigt i Wordfeud, medmindre man staver det: “MERLESPIGER”, og det har altså ikke noget med “PIGER” at gøre.

  Gyldige former:
  merl, merle, merlede, merlende, merler, merles, merlet

  Eksempel til brug i havnen: “Jeg kommer om lidt, jeg skal lige have merlet yachten”

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>