Kategorier af korte ord

Her finder du en oversigt over de korte ord, og deres tilhørende kategorier. En del af de korte ord kan godt høre hjemme i flere kategorier samtidigt. “AS” er for eksempel både en tone og en gud. Der er to ord, vi stadig er i tvivl om betydningen af, og det er “PRS” og “TFS“. Listen er stadig under udarbejdelse. Hvis du finder et ord, der mangler, eller et ord, hvor du ikke er enig, så skriv det gerne på som kommentar herunder.

Den 9. november 2012 udkom en ny udgave af Dansk Retskrivningsordbog, hvor en lang række af de korte er ændret og hvor der også er kommet nye til. Listen her vil blive opdateret, når og hvis Wordfeud beslutter sig for at implementere den nye udgave, dvs. nedenstående er gyldigt for Wordfeud, men ikke nødvendigvis for Dansk Retskrivning.

Mål

Vægt: “MG”=Milligram, “CG”=Centigram, “DG”=Decigram, “HG”=Hektogram, “KG”=Kilogram,

Længde: “MM”=Millimeter, “CM”=Centimeter, “DM”=Decimeter, “HM”=Hektometer, “KM”=Kilometer

Rumfang: “ML”=Milliliter, “CL”=Centiliter, “DL”=Deciliter, “HL”=Hektoliter, “MOL”=Mol

Arbejde: “ERG”=Erg, “HK”=Hestekraft, “KGM”=Kilogrammeter

Kraft: “DYN”=Dyn

Tryk: “ATM”=Atmosfære, “BAR”=Bar, “MB”=Millibar, “MBAR”=Millibar

Modstand: “OHM”=Ohm

Lysstyrke: “LUX”=Lux

Lydstyrke: “BEL”=Bel

Areal: “ACRE“=Ager

Penge: “ECU”=Europæisk Valuta Enhed, “YEN”=Japansk møntenhed.

Lager: “KB”=Kilobit

Talord

“EN”, “TO”, “TRE”, “FIRE”, “FEM”, “SEKS”, “SYV”, “OTTE”, “NI”, “TI”, “OL”, “SNES”

Musik

“AES”, “AIS”, “AS”, “BI”, “CES”, “CIS”, “DES”, “DIS”, “DO”, “DUR”, “EIS”, “ES”, “FA”, “FES”, “FIS”, “GES”, “GIS”, “MI”, “MOL”, “OBO”, “RE”, “SAX”, ”SOL”

Botanik

“AKS”, “ASK”, “ASP”, “BOG”, “BYG”,  ”BÆR”, “BØG”, “EG”, “EL”, “ELM”, “ESP”, “FRØ”, “FYR”, “HÆK”, “LØV”, “MOS”, “PIL”, “RIS”, “ROD”, “ROE”, “RUG”, “RØN”, “SIV”, “TRÆ”, “URT”, “ÆRT”

Zoologi

“ABE”, “ALK”, “AND”, “ARA”, “BEO”, “BOA”, “BUK”, “DUE”, “DÅ”, “ELG”, “EMU”, “FØL”, “FÅR”, “GNU”, “GØG”, “GÅS”, “HAJ”, “HAM”, “HOV”, “HØG”, “KID”, “KLO”, “KO”, “KRÆ”, “LAM”, “LOM”, “LOS”, “LÆM”, “MIS”, “MUS”, “MYG”, “NÆB”, “ORM”, “RÅ”, “REN”, “RÆV”, “SO”, “ULD”, “ULV”, “ØG”, “YAK”, “ØRN”, “ZOO”

Fysik og Kemi

“ILT”, “ION”, “JOD”, “MOL”

Skibsfart

“BÅD”, “JUK”, “KAJ”, “KUF”, “LÆ”, “PIK”, “REB”, “ROR”, “RÅ”

IT

“BIT”=Binary digit, “CAD”=Computer aided design, “CAM”=Computer aided manufacturing, “DTP”=Desktop publishing, “EDB”=Elektronisk databehandling, “ETB”=Elektronisk tekstbehandling, “IT”=Informationsteknologi, “KB”=Kilobit, “PC”=Personal Computer

Billede og lyd

“CD”=Compact disc, ”DVD”=Digital versatile disc, ”EP”=Extended play, ”HDTV”=High definition television, ”LP”=Long play,  ”TV”=Television

Uddannelser

“EFG”=Erhvervsfaglig grunduddannelse, ”EGU”=Erhvervsgrunduddannelse, “HF”=Højere forberedelseseksamen, “HG”=”Handelsgymnasium”, “HH”=Højere handelseksamen, “HHX”=Højere handelseksamen, “HTX”=Højere teknisk eksamen, “TF”=Teknisk forberedelseseksamen, “TFS”=Teknisk forberedelseseksamen (i genitiv tror vi nok)

Lydord

“MUH”, “MÆH”, “RAP”,  ”VOV”, “ØF”

Udråb

“AHA”, “AK”, “AV”, “BAH”, “BUH”, “BÆH”, “EJA”, “FYH”, “FØJ”, “HA”, “IH”, “JAH”, “NÆH”, “NÅH”, “OH”, “OHO”, “PRR”, “PST”, “PUH”, “PYH”, “PØJ”, “SÅH”, “TJA”, “UF”, “UH”, “UHA”, “UHU”, “UPS”, “ÆH”, “ÆV”, “ØH”, “ØV”, “ÅH”, “ÅRH”

Diverse forkortelser

“BH”=Brystholder, “CIF”=Cost including freight, “CV”=Curriculum Vitae, “DDT”=Diklordifenyltriklorætan,”DJ”=Disc Jockey, “DNA”=Deoxyribonucleic acid”, “EPO”=Erythropoietin, “FAX”=Facsimile, ”FOB”=Free on board, “FX”=For Eksempel, “LSD”=Lysergsyrediethylamid, “MPV”=Multi purpose vehicle, ”NGO”=Nongovernmental organization, “PCB”=Polychlorerede bivenyler, “PR”=Public Relation, “PRS”=Public Relations, “PVC”=Polyvinylchlorid, “TB”=Tuberkulose, “UFO”=Uidentificeret flyvende objekt, “VVS”=Vand varme sanitet, “ZOO”=Zoologisk have

13 tanker om "Kategorier af korte ord"

  • Dansk Sprognævn har valgt ikke at medtage de former, der kræver et biord: “I TIDE”, “PÅ FODE” og så videre, i Retskrivningsordbogen, og de er derfor heller ikke gyldige i Wordfeud. Jeg fik et andet spørgsmål om, hvorfor “ENIGHED” ikke var et gyldigt ord, og det er formentlig, fordi det hedder “I ENIGHED”. Derimod er “UENIGHED” gyldigt, fordi det er et substantiv: “EN UENIGHED”. Til de religiøse kan jeg oplyse, at også “TRE-ENIGHED” og “M-ENIGHED” er gyldige.

 1. Vil først sige tak for et rigtig godt site!!
  Og så ved jeg ikke om det er et amputeret udråbsord, men jeg har opdaget at man kan skrive BU.
  Bedste hilsner Anne

  • Hej Anne

   Tusind tak for rosen.

   “BU” er bydeform af at “BUE”. Man kan sige “BU LIGE DEN BUE, BUE”, hvis man har Claus Bue ansat som bueskytte.

 2. Fin liste.
  Under IT: kb står for kilobyte ikke kilobit. Under kemi: jeg har også brugt den gamle stavemåde “JON”

  • Tak.

   Nej, det er faktisk kilobit. I den nye Retskrivningsordbog 2012 er dette ændret, men Wordfeud kører efter Retskrivningsordbogen 2001. I den var der både kB for kilobyte og kb for kilobit, og da Wordfeud kun bruger forkortelser med små bogstaver, så er det kb=kilobit, der er med i Wordfeud.

   Når Wordfeud skifter ordbog, så udgår forkortelsen “KB”, fordi kB for kilobyte staves med stort B og kb for kilobit ikke er med mere, medmindre Wordfeud så finder nogle andre regler at vælge forkortelser efter.

  • Jeg holder meget af “JON” især fordi jeg fik en rar bingo med “JONISER” for nylig. Der er vist i øvrigt ikke mange ord tilbage, hvor man selv kan vælge mellem “I” og “J”.

 3. Hej Kristian

  Tak for kommentar. Igen har du ret i forhold til Retskrivningsordbogen, men etymologisk, så opstod ordet “TELEFAX” fra “FACSIMILE” i 70-erne og “FAX” er så, om ikke forkortelsen, så i hvert fald afkortningen eller forkortningen af ordet “TELEFAX”, som det fremgår af Ordbog over det danske sprog. At det så senere er blevet til et helt ord for “RO” er da helt fint. Det er også tilfældet for andre ord på listen; f.eks. “ZOO”. Jeg lader det stå under “forkortelser”; i stedet for under “forkortninger”.

 4. FAX er ikke en forkortelse. Det er et reelt navneord og udsagnsord, så det kan spilles i et hav af bøjninger, FAX, FAXE, FAXEN, FAXER, FAXEDE, FAXET, FAXNING

 5. TFS er genitiv af TF. Hvis man kigger i Retskrivningsordbogen, som Wordfeud-ordlisten er lavet fra, kan man se, at TF er den eneste af uddannelserne, der kan bøjes. På den måde er TFEN også et ord.

  • Hej Kristian.

   Det er vi ikke uenige i, og vi har vist også diskuteret det før. Problemet er om det er en fejl i RO, da det kun er TF, der er opført som navneord. HF, EFG osv. er ikke navneord. Så jeg tror, at både “TFS” og “PRS” burde fjernes fra RO, når de opdager det :-)

   Har du et argument for, at man kan bruge TF i flertal og ikke HF?

   Dansk Scrabble Forening har i hvert fald fjernet “TFS” fra deres lister og ligeså “PRS” og det burde RO og Wordfeud nok også.

   Både TF og PRS er fjernet fra den nye Retskrivningsordbog 2012, så nu venter vi bare på, at det slår igennem i Wordfeud.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>