Nye ord i Dansk Retskrivning

Fra pålidelig kilde har vi fået en liste over nogle af de over 4000 nye ord, der er kommet med i den nye Retskrivningsordbog, der kommer 9. november. Her et udvalg uden yderligere sortering, så du kan begynde at øve dig:

fredagsbar, omstillingsparat, proaktiv, brushupkursus, buzzword, skatteskrue, exitpoll, burka, perker, metroseksuel, kinky, linselus, snothvalp, fuck, tudefjæs, nasserøv,  bitch, bimbo, alfahan , båtnakke, google, blogge, app, smartphone, sms, headbange, juhupige,  bonusbarn, familietamtam, forældreintra.

P.S. Selv om kilden er pålidelig, så giver vi ingen garantier, og husk, bare fordi der kommer en ny ordbog, er det jo ikke sikkert at Wordfeud har lyst til at skifte.

P.P.S. Vi ved godt at man ikke kan skrive “buzzword” i Wordfeud, medmindre man er så heldig at få udleveret både et “Z”, en joker og (mere usandsynligt) et “W”, men der er også mange der besøger vores side i forbindelse med inspiration til en dansk stil, og de skal da ikke snydes.

Har du kommentarer, så skriv dem ind herunder.

5 tanker om "Nye ord i Dansk Retskrivning"

 1. Venligst kommentér: “… det nuværende kriterium for valg af forkortelser vil medføre mange nye forkortelser.”

  • Det nuværende kriterium siger, at alle forkortelser, der skrives med små bogstaver, og som ikke kræver specielle tegn (for eksempel apostrof, punktum eller bindestreg) er medtaget i Wordfeud Ordbogen. I den nye ordbog kan alle “initialforkortelser” skrives med både store og små bogstaver. Det vil sige at f. eks. atp (Arbejdernes Tillægs Pension) og bnp (Brutto National Produkt) nu også vil blive godkendt i Wordfeud.

   Det kan så betyde at balancen mellem forkortelser og “almindelige” ord bliver forrykket, så spillene bliver meget lukkede, da forkortelser reducerer antallet af muligheder på brættet. Hvor stort problemet er, er vanskeligt at få overblik over, uden at have adgang til den elektroniske udgave, som først kommer i Foråret 2013.

   (se http://www.feudmaster.dk/skema/las-op-for-laste-felter/)

  • Det betyder præcist det samme som i daglig tale, hvor det bruges til at erstatte blandt andet: “Det var sør’me ærgerligt” eller “Av, det gjorde ondt”. “SHIT”, “BÅTNAKKE”, “PERKER”, “BITCH”, “TUDEFJÆS” og “BIMBO” betyder i øvrigt også det samme som i daglig tale. Der er allerede en del diskussion på nettet, om man burde tillade disse ord i “Retskrivningsordbogen”, og om de ikke snarere hører hjemme i “Kraftudtryk for begyndere” eller “350 injurier i alfabetisk rækkefølge”.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>